Najboljši rižev narastek

Irena S. Trojar

Irena S. Trojar

Sem Irena in se trudim biti pozitivna, optimistična oseba. Verjamem, da je nasmeh najlepše, kar si lahko nadenemo. Rada pišem in ustvarjam. Predvsem za svojo dušo. Vseeno, pa bi rada moje pisanje delila z vami, morda se kdo najde med vrsticami.Berete me pa lahko tudi na FB profilu Irena piše.

6 komentarjev

 1. ¸MELITA pravi:

  v rižev narastek si dala le rumenjake, kaj pa beljake- v receptu
  so namreč napisana cela jajca

 2. Irena S. Trojar Irena S. Trojar pravi:

  Joj! Se opravičujem. Škrat mi jo je zagodel in izpustil beljake. Beljake seveda stepeno v trden sneg in jih na koncu nežno vmešamo v maso.
  Se iskreno opravičujem za napako. Bomo popravili v prispevku.
  Lep pozdrav,
  Irena

 3. SP pravi:

  Super recept, hvala.

 4. Jana Udovič pravi:

  Kaj pa koliko časa pečemo narastek?

  • Irena S. Trojar Irena S. Trojar pravi:

   Narastek pečemo toliko časa, da zlato-rjavo porjavi. Čas pečenja je odvisen od zmogljivosti vsake pečice posebej. Ker so sestavine že skuhane (riž, mleko, itd.) ostale pa potrebujejo le nekaj toplotne obdelave, zadostuje, da se ga peče dokler ne postane lepo zlato-rjavo zapečen. Pri meni je ta čas pečenja nekje 20 minut. Vsekakor pa čas prilagodite svoji pečici in njeni zmogljivosti.

 5. stanka pravi:

  Jaz pa delam rižev narastek takole: V osoljenem mleku (cca 4 dcl mleka) skuham samo na pol 30 dkg riža in ga ohladim. Posebej penasto stepam 4 rumenjake, 10 dkg sladkorja in 10 dkg masla in 1 limonina lupina, vse to dodam k rižu in dobro premešam. Posebej stepem beljake v trd sneg in ga z narahlim mešanjem dodam rižu. Olupim in zribam 1kg jabolk, jih posladkam, počakam da spustijo tekočino in jih dobro stisnem. Tekočino ponavadi popijemo posebej. Pekač namažem z maslom in posujem z drobtinami. Na dno pekača dam najprej polovico riževe zmesi, nato razporedim enakomerno jabolka in zgoraj drugo polovico riža. Pečem v pečici na 200 stopin cca 50 minut, oz., da je narastek lepo zlatorumeno zapečen. Posujem s sladkorjem in kompot. Pa dober tek!