Zdravstveno zavarovanje – zakaj ga plačujem?

B.P.

Sem študentka magistrskega študija ekonomije. Kljub temu, da sem na študijskem področju osredotočena na finance in delam v računovodstvu, v mojem življenju ne obstajajo samo številke. Obožujem fotografijo, poezijo in pisanje v vseh mogočih oblikah. Dodatno pa se izobražujem tudi na področju spletnega marketinga (Google AdWords). V mojih prispevkih boste zato našli vsega po malo, predvsem pa dosti mene. Verjamem v moč besed. Rada pišem pa ni važno o čem. Rada fotografiram pa ni važno kaj. Rada živim. Verjamem v boljši jutri. Verjamem, da si ga s skupnimi močmi lahko priborimo. Kontakt: bpraznik@gmail.com + blog v začetnih korakih: http://nopointjustjoy.wordpress.com/

Morda ti bo všeč tudi...

10 komentarjev

 1. matrisha pravi:

  Odlično napisano, predvsem pa dobro izpostavljeno žalostno dejstvo. Ne spremljam redno dogajanja na našem političnem “tržišču”, vendar, a nisem nekje ujela možnost ukinitve obveznega zdravstvenega zavarovanja ali je bilo govora o dodatnem? Hm, ne vem. Vsekakor se strinjam, da bi bilo treba na tem področju nekaj korenitega spremeniti.

 2. B.P. pravi:

  Kolikor vem, razmišljajo o združitvi obveznega in dopolnilnega zavarovanja na način da bi vse prišlo pod ZZZS. Na tak način bi izrinili zavarovalnice in na hitro malce napolnili zdravstveno blagajno. Za uporabnike se pa ne bo kaj dosti spremenilo. Če ima kdo kakšne drugačne informacije naj me popravi :).

 3. Valentina pravi:

  “Zdravstveno zavarovanje – zakaj ga plačujem?” – to se tudi jaz sprašujem že dolgo. Zanimivo je, kako še pred nekaj desetletji ljudje niso rabili nikakršnih zavarovanj, danes pa kaj vse sploh ni možno zavarovati! Po mojem mnenju le umetno ustvarjena potreba po zavarovanju vsega mogočega. Vse je samo marketing, kot vse drugo. Se strinjam z avtorico članka, kaj dejansko dobiš za sploh ne majhno vsoto, ki jo letno plačuješ za zdr. zavarovanje. Iz konkretnega primera: dobim vstop v javno zobozdravstveno ordinacijo, brezplačno anestezijo, omejen čas, ki je zobozdravniku na voljo, da te “poštima” in konstanten pogled na uro, v smislu koliko časa ima še na voljo za tebe, preden te “mora” odsloviti, in to je to. Če želim škodljivo neestetsko amalgamsko zalivko, jo seveda dobim brezplačno, če želim estetsko, vendar zelo krhko belo zalivko, jo moram doplačati! In tako lahko ob vsakem obisku, poleg tega da moram imeti vsa možna zavarovanja, še dodatno plačujem popolnoma zanič plombe. Tako to deluje, ja. Korenito bo treba spremeniti vse, tako zdravstvo kot še marsikaj drugega.

 4. B.P. pravi:

  Res je, Valentina. To sem želela povedati v prispevku. Kljub temu, da so nekateri užaljeni ker češ da še nisem bila resno bolna da take pišem. Nisem bila, priznam…sem pa tudi prepričana, da bi marsikakšno resno bolezen lahko preprečilli ali vsaj omejili s krajšimi čakalnimi dobami itd. Spomnim se tudi zgodbe ubogega dečka, nedolgo nazaj, ki mu slovensko zdravstvo pač ni priznalo pravice do operacije in so jo morali starši s pomočjo donacij kriti sami…

 5. Valentina pravi:

  Žal ljudje vse preveč odgovornosti prelagamo na druge, češ, saj me bo nekdo drug osrečil, nekdo drug pozdravil, nekdo drug vodil v življenju … Samo mi smo v prvi vrsti odgovorni zase, in moram reči (in vem, da bi se veliko ljudi strinjalo z mano) in tudi veliko sem že brala o tem, da niti medicini niti farmaciji ni do tega, da so ljudje zdravi, oni enostavno služijo na bolnih! Ljudje pa se od vsega najbolj bojimo izgube zdravja, zato nas seveda manipulirajo s takimi: “plačaj veliko, če ti je zdravje kaj pomembno”.
  Ja, takih in drugačnih zgodb je veliko, na koncu se vprašaš, kje jim je sploh etika, in ali ni vse skupaj samo en velik biznis.
  Drugače pa, telo je izjemen “stroj”, v veliko primerih ne potrebuje nobenih kemičnih zdravil, da bi se pozdravilo. To je zmožno samo ali pa s pomočjo naravnih zdravil. Doživela sem to, zato si upam to 100% trditi. Dokaz pa je tudi “placebo” zdravilo.

 6. VeSna pravi:

  B.P. pohvala za napisan članek! Z vsemi nepotrebnimi in hkrati kao obveznimi stroški, ki pravzaprav le krijejo luknje v ritih pohlepnežev, sami sebi delamo škodo – dobronamerno, da ne bo pomote … In zavarovanja, niso nič manj in nič več, kot le vrtanje druge in tretje luknje, poleg … prve :/ Od kje jim še prostor? 🙁 za vse te …….. luknje, brez dna 😀

  • B.P. pravi:

   😀 Se bojim da bodo prostore za luknje vedno našli… In seveda jih bodo znali na hitro prekriti z listjem-povečanjem prispevkov. Seveda pa listje še nikomur ni preprečilo padca na trdna tla… Uf, kakšne globoke imam danes 😀

 7. Irena S. Trojar pravi:

  Odličen prispevek. Menim, da nas je kar nekaj enakega mnenja in opažanj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.