Naravni kozmetični pripravki: sivkino milo

Avatar

Metka Nograšek

Organizator poslovanja v turizmu, novinarka.

Morda ti bo všeč tudi...

4 komentarji

 1. Irena S. Trojar Irena S. Trojar pravi:

  Super članek! Bo treba preizkusiti! Sem za naravno, sem za ”naredi sam” rešitve 😉

 2. Avatar VeSna pravi:

  Pozdravljena Metka, najprej bi pohvalila članek – res lepo in nazorno razloženo.

  Ker si med opombe napisala, da lahko da kdo kakšen nasvet bi nekaj omenila …
  Sintetično pridobljen lužni kamen pri izdelavi mil deluje samo kot nekakšen pretvornik maščob v milo – glicerin, ki nastane (vsebujejo ga tudi rastline) poskrbi za mehkobo kože in ji daje vlažnost. V bistvu, na grobo rečeno, se med procesom nastajanja mila ves NaOH pretvori v naravno stvar. 😉
  Omenjeno olje in mast, ki ju na štedilniku stopimo, če se le da naj ne segrevamo nad 45°C, zato da se ohranijo zdravilne učinkovine.
  Palični mešalniki so tudi iz kovine, ki po izdelavi mila rada malenkost oksidira – nastane rjasta. Tako, da kdor uporablja oz. bo uporabljal palični mešalnik za milo, naj ga ima samo za milo in ne več v tiste taprave kuhinjske namene.
  Sivka je pa zelo dobra izbira, saj je tudi ena izmed občudovanja vrednih rastlin, glede številnih zdravilnih lastnosti …
  Lp

 3. Avatar Metka Nograšek pravi:

  Super, hvala!

  Na delavnici, kjer sem se učila izdelave, je bilo rečeno naj bo temperatura 40°C, nekje pa sem prebrala, da sestavine mešajo že pri 60°C. Sama sem vedno pustila, da temperatura pade na cca. 40°C, nekaj stopinj gor ali dol….

  Lep pozdrav!

 4. Avatar Maja Rigler pravi:

  Pozdravljeni,

  zasledila sem video, kjer ni potrebno segrevati olj (https://www.youtube.com/watch?v=qGfXLznJJY0) pa me zanima, če je ta recept vredu ali ne?

  Hvala

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.