Vzgoja otrok brez nasilja

Morda ti bo všeč tudi...

2 komentarja

 1. Avatar Zvone Krušič pravi:

  Tema je zelo pomembna in aktualna in me osebno zelo zanima.

  Danes je sicer veliko govora o prepovedi nasilja nad otroki pa je vendar obravnavanih od 4000 do 5000 prijav nasilja v družini na leto. Še vedno je nasilje nad otroki najbolj samoumevno in sprejemljivo, od vseh populacij, tudi živali so bolj zaščitene.Nasilje nad ženskami se razlikuje v tem, da ima odrasla ženska veliko več svobode pri tem ali bo ostala z nasilnežem ali ne..

  Ne obstaja več nobena populacija, ki bi jo bilo dovoljeno tepsti iz “vzgojnih razlogov”, v obliki vzgojnega tepeža. To je dovoljeno le še nad otroki.
  Samoumevnost nasilja se jasno kaže v poskusih velike večine odraslih, da bi relativizirali nasilje nad otroki in predvsem s poskusi narediti razliko med telesnim nasiljem in telesnim kaznovanjem. Dejstvo je, da s stališča etike, otrokovega telesa in psihe, ni nobene razlike med tema dvema praksama. Prepričan sem, da je to razlikovanje nevarno in prikriva resnice o telesnem nasilju pod izgovori “vzgoje”..

 2. Avatar Zvone Krušič pravi:

  Še enkrat pozdravljam tale članek in vse misli napisane v njem…Veliko je v njem napisanih misli, ki so vcredne, da si jih zapomnimo. Posebej sem izbral misel, da “ni otrok nikoli odogvoren, kriv, za nasilje, ki ga doživži s strani očeta ali matere (govorim o duševnem in fizičnem nasilju, ali o keterem drugem). Vedno so starši odogovrni kako se bodo odzvali na otrokovo vedenje in ravnanje, IN NE OTROK: Hinavsko in nepošteno je govoriti otroku besede, kot “če ti nebi bil tako poreden te jaz nebi nikoli udaril”, ali kaj podobnega. S tem prenašamo odgovrnost za svoje nasilno naravnanje na otroka kar ni pošteno.

  Osnovna dilema, ki se danes pojavlja je ALI JE ENA PO RITI ALI ENA OKOLI UŠES NASILJE NAD OTROKOM? To so bili legalni načini vzgoje, ki so si jih stoletja lahko dovoljevali starši ko so telesno kaznovali svoje otroke. Tako še mardisko reče: “Če mož klofne ženo to ni lepo, če pa udari otroka pa je to vzgojno”. Če ljudje zelo počasi dojemajo, da res ni bistvene razlike med klofuto otroku in odraslemu, da je boje nasilje in nič drugega, “ena ali vde po riti” še vedno velja za “vzgojo”….Pa ni res! Tudi ena po riti je nasilje in to nasilje, ki hudo pkodi otroku saj običajno dobijo eno po riti zelo majhni otroci, ko so še posebej ranljivi.

  Prepričanje ljudi torej, ki ga imajo o sebi, “da niso za nasilje nad otroki, da pa nasilje ni ena lai dve po riti ali klofuta” ne stoji na trdnih razumnih temeljih. Nasilje nad otroki je tako globoko samoumeven del vzgoje in odnosa do otroka, da se večina strašev niti ne zaveda, da so nasilni nad otrokom in da nimajo pojma kaj je to nenasilna komunikacija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.