Otrokovo škrtanje z zobmi je izraz stiske

Morda ti bo všeč tudi...

2 komentarja

  1. Zvone Krušič pravi:

    To bi morali prebrati vsi tisti, ki so jih polna usta permisivne vzgoje…Taki se zagotovo ne bodo potrudili prepoznati pravi vzrok tega simptoma, kot je škrtanje z zobmi..Prepričan, da je to povezano tudi z potlačeno jezo (seveda na bolj ali manj brezbrižne odrasle), ki je otrok ne more v budnem stanu ustrezno izraziti.

    Otroci nam nenehno jasno govorijo o svojih stiskah….ne z besedami, temveč neverbalno, s telesom, tudi takimi simptomi, kot je opisan v članku. Za otroka je največja stiska, da se mora bati tistega, ki bi mu rad najbolj zaupal, zanj je največja stiska, če mu povzroči bolečino in ga prizadene tisti, ki ga ima najrajši, in od katerega je popolnoma odvisen: njegov lastni roditelj.

  2. Anja pravi:

    Najlepša hvala za odličen komentar, ki tudi smiselno dopolni moj članek. Seveda, popolnoma se strinjam, da je to povezano tudi s potlačeno jezo. In tudi o neverbalnem sporočanju se popolnoma stinjam. Jaz sem težko razbrala stisko preko verbalnega sporočanja, ker hči še ne govori popolnoma razločno, kar bi morda lahko bil nov razlog pretekle težave. V primerjavi z preteklimi dogajanji, ki jih je spremljalo škrtanje z zobmi, je danes njeno obnačanje in verbalno sporočanje ter kazanje čustev neverjetno drugačno. Vidna je njena sreča in ne več tegoba in to je zame največja sreča. Če je otrok srečen je srečen tudi starš in seveda enako deluje obratno. To je dejstvo, ki ima precej globoko skrito vrednost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.