Moje “odvajanje” od kajenja

Morda ti bo všeč tudi...

10 komentarjev

 1. Avatar karmi pravi:

  hvala ti za ta članek,me je kar zbudil 🙂 zelo zelo lepo si ti to opisala, na hudomušen način…ampak res je, težko se je odvadit, tudi sama vem, da je to vse v glavi, pa vseeno…ko tako paše ob kavici no 🙂

 2. Avatar Rosvita Horvat - Rosi pravi:

  Veliko nas je takšnih, ampak kaj, ko se mu je tako težko upreti. Paše na sto in en način, možgani pa nočejo sprejeti ” želje ” po prenehanju 🙂

 3. Avatar Dashia pravi:

  Verjamem d je težko odvaditi…vendar menim da nisi še “zbudila” d te kajenje res škodi. Beg pred odgovornostjo in resnico? Morda zaradi tega bolj grabis za cigarete? 🙂
  Kadila 6 let, trenutno pa sem brez cigaret že 10ti mesec..se da!
  Nemogoče je mogoče. V glavnem vse je v glavi.

 4. Avatar alazeh pravi:

  Heheheh, mhm. Res je tešk. Odvadit se.

  Men še ni ratal. Sm pa že trikt probala. Po prbližn en mesec (in ne vem kujk poskusov, po nekaj dni). Pa pol vedno nazaj začela. Pr enem izmed poskusov sm se zredila v enem mescu 8 kil :O (drgač imam okol 55, vedno, pri cca 160 cm). Tkt mi je ratal jasno, da gre za kompulzivno obnašanje (ki sm ga s čikov samo prenesla, na hrano). 🙂

  Pred štirimi leti (po četrt stoletja kajenja) sem se odločla, da v stanovanju ne bom več kadila. In takrat se je zgodil čudež: ker je bla ravno zima, sem zato morala hodit na čik ven, kar ni blo prijetno in tak se je spontano zgodil, da sem res začela manj kadit.:O In ta navada je potem, ko se je otoplilo, nekako ostala. Še vedno pride kak dan, ko pokadim več, ampak, odkar se intenzivno ukvarjam še z vrtom, enostavno – in tegale ne bo verjel noben strasten kadilec – POZABIM na čike. :O No, ne za vedno, za eno ali dve uri pa mnogokrat. 🙂 🙂

  Zj pokadim ponavat manj ko škatlo (prej sm pa blizu dve, vsak dan).

  Če sm sama, seveda. Če pride obisk, sm pa ketnrauher. 🙂 Ampak, če mi rata dve škatli skadit, se pol res slabo počutim, ker tega niti slučajno nisem več navajena. In tudi ne vem več, kdaj se je to nazadnje zgodilo.

  Ker mi je torej spontano ratal zmanjšat (z odločitvijo, da v stanovanju ne kadim več, ki jo imam namen še naprej spoštovati in držati), mam zj v glavi, da bom lahko še bolj zmanjšala – na polovico škatlice. Sicer še ne vem, KDAJ in KAKO, ampak zdaj se mi to vsaj zdi možno – prej se mi je pa zdelo NEMOGOČE. 🙂

  Vseeno pa mislim, da mi ti cigareti, ki jih skadim zdaj, škodijo enako, kot ona, dupla doza, prej – ker prej sem jih kadila zelo površno, zdaj jih pa zelo ”pravilno”. 🙂 No, strošek je pa v vsakem primeru že razpolovljen.
  Ko mi ga bo uspelo razčetverit, bom pa zmagala! 😉 🙂

  • Avatar Rosvita Horvat - Rosi pravi:

   Na dveh škatlah še nisem kdaj bila, je pa res da ena ali pa 10 cigaret škodi isto kot dve škatli.

 5. Avatar Rosvita Horvat - Rosi pravi:

  Dashia, kapa dol. Občudujem ljudi z tako močno voljo. Tudi moja volja je močna, želja po cigareti pa še močnejša 🙂 .

 6. Avatar Mojca pravi:

  Poznam vse situacije, ki ste jih zapisali.Kadila sem 25 let (vmes so bila ene 4 obdobja, ko sem za nekaj mesecev prenehala – nosečnost, dojenje…po vrnitvi v tretji dan v službi pa sem že kupila svojo škatljico). Kadil je tudi moj mož, ampak manj kot jaz. Nihče, ki me pozna, ni verjel, da bom jaz kdaj prenehala ali pa omejila kajenje… Midva sva striktno kadila zunaj – ni važno a +35 ali -25. Skratka vse kar poznate: skrivanje (pred možem nekaj časa, starši, prijatelji…). Moj poklic je bil tak, da sem videla veliko smrti kot posledic kajenja, motil me je slab vonj…
  Potem pa…sem prenehala. Čakala sem eno informacijo, ki je bila v tisem trenutku zame zelo pomembna – mi je veliko pomenila. In ko sem en za drugim skadila enih 6,7 cigaret….sem si rekla (najrž nisem verjela, da se bo odvilo meni v prid): če se mi izpolni tole…pa ne prižgem nobene cigarete več. Pa se mi je izpolnilo… In nisem imela obraza, da bi požrla svojo besedo, tako kot že tolikokrat dotedaj. In iskreno moram povedat, da ni bilo tako težko… Izogibala sem se nekaj časa balkonu, kafiču., moj mož in moj sin sta kadila naprej… moja nedokonca skajena šktlica cigaret je bila na elementu nekaj mesecev, saj sta tudi mož in sin bila prepričana da mi bo slej kot ptrj spet prišla prav. Povem vam, da je kava sedaj še bolj dobra… In občutek, ko lahko zajameš polna pluča zraka…neprecenljiv. Sem se zredila ja…8 kg. A sem jih tudi že izgubila. Bo pa septembra dve leti, kar nisem prižgala cigarete. In….sem srečna da je tako. Želim vam…da se vam izpolni prenehanje kajenja. Vem, da boste pridobili veliko več kot pa izgubili. Lep pozdrav.

 7. Avatar Elizabeta pravi:

  Kako zelo poznano. 🙂

  Tudi jaz sem “prenehala” že velikokrat. Edini rezultat je bil, da sem potem pokadila še več. Tudi meni zaradi moje bolezni osebna zdravnica toplo priporoča zmanjšanje oz. prenehanje kajenja. Ampak sem ji gladko odvrnila, da ne bom prenehala. Utemeljitev: “lepo po vrsti, najprej se bom posvetila reševanju bistvene težave – mojo bolezen držati na vajetih. Kaditi bom pa prenehala, ko bom, če bom.”
  Samo zato, ker vsi okrog mene tulijo kako zelo je nezdravo in nevarno, drago itd…ej saj je avto voziti tudi nezdravo in nevarno in prav tako drago! NE MI TEŽIT! Moja odločitev, da kadim in zakaj.

  “Da je to problem” ugotavljajo drugi ne jaz. Jaz s cigareti nimam prav nobenega problema, ravno nasprotno cigarete imajo problem z menoj. Država pa itak navija zame – več pokadim, več davka in trošarin jim doniram (pismo je država hinavska kajne – vse tiste grožnje na škatlicah) 🙂

  Takole je to: če!! in ko!!! mi enkrat ne bo več “potegnila” cigarete pri kavici, takrat bo pa čas, da začnem premišljevati o tem, da je cigareta postala moj problem.
  Priznam, da sem v svoji glavi (seveda v popolni tajnosti za javnost) razmišljala o nečem: res je namenim kar nekaj denarja za to vejo moje dejavnosti – to je pa groza za gorenjsko dušo 🙂 🙂
  Sestavila sem seznam “ukrepov za zmanjšanje privatne porabe sredstev ministrstva za kajenje”. Po zgledu naše vlade!
  1. Ukrep
  Zmanjšati strošek za plače delavne sile – beri cigaret. Torej odpuščanja na nepotrebnih in slabo izkoriščenih delavnih mestih, prisilne upokojitve, vsi iz “napačne stranke” bodo “premeščeni” in upajmo sami odnehali….. Začne se pri malih, zgledi vlečejo
  In sem razčlenila moj kadilski resor, čisto iskreno, brez utvar in zanikanj, brez slabe vesti. Ter ugotovila, da kar nekaj cigaret “spustim v zrak”. Torej kje? tiste ob računalniku in ob situacijah, kjer cigaret prižgem, dva dima in ga odložim v pepelnik, kjer se sam skuri!
  Oooo to pa ne! Gorenjka pa že ne bo gledala lenuhov. Odpuščanje takojšnje brez milosti in brez pogajanj s sindikati.
  2. Ukrep
  Zmanjšanje sredstev ministrstva za kajenje namenjeno prevozom na delo, malici, reprezentanci itd….
  Konkretno: v avtu, v času namenjenemu kuhanju, likanju, čiščenju, gledanju tv, obiski pri prijateljih itd., naj se nebi kadilo. Dovoljeno prej in potem v neomejenih količinah. Izjeme: v nujni sili z upoštevanjem ukrepov varstva proti požaru (kajenje samo ene cigarete naenkrat!)
  3. Ukrep
  Ekološki vidik.
  Ministrstva za kajenje mora nameni več pozornosti financiranju stroškov za ekologijo in jih redno mesečno nakazovati neposredno ministrstvu za ekologijo, šport in zdravo življenje.
  Konkretno: Cigareti s pripomočki ostanejo doma (ne romajo v žep kot osnovna obvezna oprema), ko grem na sprehod s psom, delam na vrtu, trgovino, …… Dovoljeno prej in potem v neomejenih količinah. Izjeme. kot navedeno zgoraj.
  4. Ukrep
  Dosledno upoštevanje in izvajanje 1., 2. in 3. ukrepa. Kontrola s strani represivnih organov bo stroga, prekrški se strogo kaznujejo. Pripravlja se ustanovitev protikorupcijske komisije.

  Tako, dela naša vlada. Pač zgledi vlečejo.
  In potem se je začelo; stavke, demonstracije, zahteve za presojo na ustavnem sodišču, pritožbe na ministrstvo za človekove pravice, prijava kršitev pravice do svobodne izbire “veroizpovedi”, odstopi ministrov………….

  🙂 🙂 🙂

  Kompromisi v življenju so potrebni in prepovedane stvari so vedno najslajše. Z malo dobre volje in veliko sodelovanja so se ministrstva v moji vladi upss glavi dogovorila nadnje: Do nadaljnjega je kajenje DOVOLJENO z upoštevanjem vseh smernic v sprejetih ukrepih. Upoštevajo se želje, potrebe in nuje v posameznih okoliščina, dobrodošla je pomoč močne volje. Uvedene so petletke. Rok za dosego cilja je soglasno sprejet in okvirno prestavljen nekam v svetlo daljno prihodnost.

  In tako v miru in sožitju živimo vsi akterji v tej farsi še naprej Ob kavici in z obvezno cigareto na rednih skupnih druženjih in obujanju spominov na izlete, sprehode, vožnje……

  Predsednica vlade ups glave se že hvali z rezultati sprejetih ukrepov: sanacija bank je uspela, gospodarska rast se dviga. Sredstva namenjena za novo zaposlovanje mladih so usmerjena v izvajanje sanacije zdravstvenega ministrstva.
  Z drugimi besedami. Nobenih drastičnih ukrepov v stilu metanja cigaret stran in svetega priseganja sedaj bom pa res nehala kaditi in laganja sama sebi. Preprosto. Z užitkom in mirne vesti pokadim “najslajše cigarete”, zjutraj, ob kavici, po obroku, ob klepetu na prostem, povsod drugje pa po možnosti ne, ni pa prepovedano. Še vedno imam prosto izbiro kadim ali pa ne. Imam tudi dovoljene izjeme in ukrepe v sili.
  Rezultat: v kratkem času se je zredila samo moja denarnica, potreba po prigrizkih ni narasla, cigaret imam vedno na zalogi in so še vedno obvezna oprema, edino zavese so nekam svobodneje zadihale, sobne rožice se pritožujejo zaradi pomanjkanja ogljikovega dioksida, kašljanje in “kratka” sapa je pogrešana. Dobra volja prisotna, čutim le pomanjkanje slabe vesti. In ob zadnjem pregledu stanja porabe, prepolovila porabo. Torej iz 2 škatlic na 1.
  Seveda si vse zasluge pripisuje predsednica vlade ups glave.

  :), 🙂 🙂

  Predlagam ti – zrušitev vlade in sestava novega vladnega kabineta in obvezno izberi predsednico vlade po svoji izbiri. Brez pritiskov in pametovanj nekadilcev.
  Imaš vso moj podporo.

  • Avatar Rosvita Horvat - Rosi pravi:

   Hahahaha, Elizabeta polepšali ste mi dan, hvala vam iz srca, se bom kar vaših nasvetov držala 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.