Kaj bi Jezus rekel homoseksualcem?

Morda ti bo všeč tudi...

7 komentarjev

 1. Anja Longyka pravi:

  Odličen članek. 🙂 Veseli me, da obstajate kristjani odprtih glav. Sama sem se oddaljila od Cerkve ravno zaradi njene rigidnosti, dvojnih meril in “ovčjereje”. Res zanimivo, kako se lahko ljudje preprosto odločimo, da nekaj velja za zlo … Mar je “razsvetljenim” ta stališča v mline položil Bog? Kaj pa je Bog drugega kot človeška interpretacija nečesa, kar še najbolje opredeljuje agnosticizem? Saj te sile, boga, ne moremo dojemati drugače kot človeško. NImamo pojma, kaj sila, bog, nerazložljivo misli, hoče, dela, na kakšen način obstaja. Če pogledamo v sveto pismo, ima Bog vedno človeške lastnosti – kot bi bil človek na vrhuncu duhovnega razvoja. Mar ne pokažemo s tem, da smo pravzaprav MI Bog? da je Bog le ideal, h kateremu nas žene naš potencial? Da smo mi vse, kar potrebujemo? To, kar hoče Bog, pravzaprav hočemo MI; in česar noče, MI nočemo. Upam, da je končno napočil čas, da se diskriminacija drugačnih v imenu Boga neha in da v tem smislu postanemo bližje idealnim SEBI, oziroma bogu, Bogu, sili, čemurkoli že.

 2. Jana Filipovna pravi:

  Draga Anja, zelo sem vesela tvojega komentarja, ker se mi zdi, da nisva daleč druga drugi 🙂 Da, kakor praviš, Bog – torej Jezus, ker on je Bog, je imel človeške lastnosti, pravimo, da se je učlovečil, ker je želel biti čim bolj podoben nam, v vsem, razne v grehu. Filozofija okrog izvirnega greha je zelo globoka, bolj kakor samo zgodba o tem, da je Eva jedla preveč jabolk :D. Če te morda zanima kaj več okrog tega, ti priporočam kakšno knjigo Karla Gržana. Meni je predvsem odprl oči z http://www.sanje.si/knjigarna/le-kaj-pocne-bog-v-nebesih-ko-je-na-zemlji-toliko-trpecih.html.

  Kar se tiče človeške interpretacije Boga … Da, se tudi nekako strinjam s tabo. Pravijo, da Sveto pismo bilo navdihnjeno od Boga in danes se ve, da je nekakšnen božji glas “poslušal” že Sokrat v 5. stoletju pred Kristusom. Brala sem, da je prav on povzročil počasen propad stare Grčije … Torej, sama verjamem, da nam Bog še danes govori. To ne zgleda sicer kot kakšno shizofrenično izkustvo prve stopnje :D, kakor tudi pri Sokratu verjetno ni. Gre za to, da smo iskreni in da prisluhnimo svoji vesti, kaj nam pravi o določeni stvari. Preko te, nam namreč govori Bog, pravimo kristjani, če mu res želimo prisluhniti. Je pa včasih težko, ker je naša presoja zasenčena z našimi lastnimi nagibi, željami in mnenjem drugih ….

  Naj na koncu priznam ,da sem se tudi sama precej iskala in se še vedno iščem v Cerkvi. Nekaj časa sem se zavestno opredeljevala celo kot ateistko, ker nisem želela živeti po “dvojnih merilih”, kot praviš sama. Še danes moram včasih paziti, da pri kaki maši ne zavijem z očmi, ko poslušam, opazujem … Ampak kaj hočemo, smo le ljudje, ane. Sama osebno menim, da mi je prav ta agnosticizem, ateizem oz. karkoli pomagal do nekoliko bolj trdnih spoznanj, kar se moje vere tiče. Dvom je dobra stvar, samo da te sili naprej, v nova spoznanja, tudi do novih ljudi (kakor kaže tudi najin primer, ane 🙂 Obema nama torej želim, da se v najinih iskanjih resnice ne bi ustavili v nekih otrdelih prepričanjih, ampak vedno znova preverjali, kaj nama ima o tem povedati JAZ, bog, Bog, sila ali kdorkoli že. 😉

  • Anja Longyka pravi:

   Ja, pa sva res zelo blizu druga drugi! 😀 Tole knjigo sem podarila mami za Božič lansko leto, jo bom pa najbrž res tudi prebrala. Sicer ne berem kaj dosti literature o Bogu … Nekako ga raje odkrivam v sebi, ker mislim, da imamo ljudje vse odgovore za filtrom ignorance. Boga ali boga odkrivam v iskanju stika s svojim telesom in psiho, nekako naravno mi je, da je bog/Bog moja vest in da je molitev pravzaprav poslušanje in s tem približevanje sebi. In čutim, da je najpomembnejša vera vera vase, v dobroto in ljubezen. Bog je vse to, pa kakorkoli ga že imenujemo. Res mi je všeč ta sistem, ki ga ne povzemam od neke skupine, temveč ga imam že v sebi.
   Hvala za želje! In ja, dvom je res neprecenljiva stvar 🙂

   • matrisha pravi:

    Anja, vse to, razen tistega odstavka o knjigi 😀 je točno to, kar bi sama napisala. Popolnoma iste besede, isto razmišljanje, isto dojemanje boga/Boga, sebe, vesti … 🙂

 3. Jana Filipovna pravi:

  Moj pogled je včasih tudi naš pogled 😉

 4. Jana Filipovna pravi:

  Razglašam veselo vest, da sem pred nedavnim objavila svoj nov blog, ki ga najdete na

  http://janafilipovna.wix.com/walking

  ali preko FB-profilke

  https://www.facebook.com/pages/Jana-Filipovna/736579226423324

  Lep pozdrav

  JF 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.