29. 06. 2022 Istospolno partnerstvo – posledica za otroke? - mojpogled.com Istospolno partnerstvo – posledica za otroke? - mojpogled.com

Istospolno partnerstvo – posledica za otroke?

Morda ti bo všeč tudi...

3 komentarji

 1. Zvone Krušič pravi:

  Po moje je pomembnejša kvaliteta odnosov, kot pa kdo sestavlja družinsko skupnost. Zaupanje, bližina, podpora, sočutje, razumevanje, ljubezen…to je pomembno..Imamo veliko t.i. klasičnih popolnih družin, z očetom in mamo, pa so lahko tako zelo strupene, da uničijo otroka in njegovo življenje s tem ,da ga naredijo za navrotika.

  Nekateri otroci rastejo samo z mamo, ali mamo in babico, pa ni tako velike škode.., če mu te osebe le znajo nuditi dovoljšnjo čustveno oporo. Očetovske like lahko otrok dobi tudi pri drugih moških, stricih, učiteljih, trenerjih…in si jih tudi spontano poišče za identifikacijo..

  Sicer pa so tudi med istospolnimi partnerji so razdeljene vloge, moške in ženske, bolj materinske in očetovske..Moje stališče torej: za zdrav razvoj otroka je pomembna kvaliteta odnosov in ne forma.

 2. MotionAction pravi:

  SIcer lepo napisan članek, vendar moram izraziti svoje nestrinjanje z zaključkom.

  Razmišljanje na način, da je za otroka slabo, ker bo izhajal iz oblike družine, ki je (slovenska) družba ni pripravljena sprejeti, je dajanje potuhe večini ljudi, ki neverjetno pogosto uporabljajo ravno tak argument izključno zato, da sami ne bi izpadli homofobni. (Na tej točki naj omenim, da nikakor ne mislim, da je avtor homofob, prav nasprotno – iz članka je več kot očitno razvidno, da ni). Vzporednice lahko potegnemo s primeri otrok ločenih staršev; še pred nekaj desetletji je tudi otrok, ki je izhajal iz enostarševske družine, ponavadi živeč pri materi, veljal za ta lik “ubogega otroka, ki se ga je potrebno izogibati”. Ker so bile ločitve nekaj družbeno nesprejemljivega.
  Zavedati se je treba, da se družba razvija na bolje (s tem mislim, se razvija čut tolerance za vsa odstopanja od normale), ampak iz zgodovinskih dejstev se lahko naučimo, da družba nima zmeraj prav. In v tem primeru konkretno, se mi zdi, da naša slovenska družba, ki podpira tradicionalno slovensko družino v najožjem možnem smislu, absolutno nima prav.
  Pa si poglejmo par protiargumentov posvojitvam istospolnih partnerjem:
  1. Ni naravno. Če pustimo dejstvo, da sodobni zahodni človek sam po sebi ni niti slučajno “naraven” in definiramo besedo naravno kot neekaj, kar se dogaja v naravi, lahko hitro najdemo mnogo protiargumentov. Z malo brskanja po internetu ni težko najti zgodbe o 2 samcih flamingov, ki sta posvojila zapuščenega ptiča iste vrste. V jati sta lepo sprejeta in mali flamingo je zrasel v povsem normalnega velikega flaminga.
  2. Otrok potrebuje mamo in očeta. Vse preveč ljudi, ki so imeli mamo in očeta, obstaja, ki so zlonamerni in ne najbolje vzgojeni, v kateremkoli pogledu.
  3. Obstaja velika verjetnost, da bo tudi ta otrok homoseksualec – kam bomo pa prišli? Če slučajno kogarkoli skrbi, da bo človeška vrsta izumrla (pri domnevanih 7 do tudi že 9 milijardah!!) – zaradi homoseksualcev se to ne bo zgodilo, prej zaradi kakšne vojne ali zaradi ekološke katastrofe.
  Sicer pa so v naprednejših državah, kjer so že pred leti imeli možnosti istospolnih družin (npr. nekatere zvezne države ZDA), naredili mnogo psiholoških raziskav na teh otrocih (ki so danes že odrasli ljudje) in izkazalo se je, da je incidenca homoseksualnosti enaka incidenci v splošni populaciji – se pravi 7 – 10%. Nasploh pa so se ti otroci v času svojega razvoja na testih preizkušanja čustvene inteligence izkazali za strpnejše od svojih sovrstnikov iz “normalnih” družin.

  Kakorkoli pač gledamo na svet, se je treba zavedati enega dejstva: konstantno se razvijamo in to vse hitreje. Zakaj ne bi omogočili sreče vsem, dali predsodke na stran in se imeli lepo, če pa nič ne stane?

  Lep pozdrav!

 3. Metka Nograšek pravi:

  Pogosto so homoseksualni pari lahko bolj ljubeči od heteroseksualnih. Če upoštevamo število ločitev slednjih, porast družinskega nasilja, ipd… Do sedaj je bilo povsem naravno, da tradicionalno družino tvorita moški in ženska. A časi se spreminjajo,…
  Mislim, da bi moral otrok imeti veliko vlogo pri takih odločitvah. S kom živeti, ali mu to ustreza,…In se spopasti z drugačnim razmišljanjem,…oziroma se ne bi smel vznemirjati zaradi morebitnih nesramnih opazk,… Podobno je pri rasizmu,..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.