SEO prispevek

Deli:

Kaj je spletna optimizacija oz. SEO?

Optimizacija za spletne iskalnike (Search Engine Optimization – SEO)  je zelo pomemben dejavnik pri promociji in pozicioniranju vašega prispevka. Optimizacija je proces, ki bo vaš prispevek pomagal pripeljati do visoke pozicije na slovenskih spletnih iskalnikih.Govorimo o tistih, najbolj obiskanih iskalnikih v Sloveniji, kot sta Google.si in Najdi.si. Dobra pozicija oz. dobro rangiranje pomeni istočasno dobra »vidnost« na iskalnikih. Torej, dobra pozicija na iskalnikih je ključnega pomena za uspeh vašega prispevka.

Zakaj je pozicija na iskalnikih tako pomembna?

SEO

Zato, ker preko iskalnikov prihaja približno 80% vsega prometa na spletne strani, poleg tega prva stran rezultatov generira večino vseh klikov, ki se zgodijo na iskalnikih. Če se vaše spletne strani ne najde na prvi strani oz. med prvimi tridesetimi zadetki, potem je to skoraj tako, kot da vaša stran na internetu sploh ne obstaja. Posledica slabe pozicije pa je, da dnevno izgubljate potencialne obiskovalce in posledično tudi prihodek. Glavni namen optimizacije je torej izboljšati pozicijo vašega prispevka na iskalnikih.

Kaj so ključne besede?

Ključne besede so besede ali koncepti, ki jih vpišemo na spletnem iskalniku (Google.si, Najdi.si …), ko neko stvar iščemo. Na podlagi spletnih strani je gledano z vidika spletnih strani, ne le pametno, temveč nujno graditi vsebino spletnih strani, saj nam povedo, po čem obiskovalke in obiskovalci na spletu dejansko povprašujejo. Če jih izberemo slabo, ne dobimo obiska.

kljucne_besede

Zdaj, ko smo  pojasnili nekaj osnovnih pojmov in razlogov zakaj optimizacija spletne strani in kaj to sploh pomeni, lahko gremo dalje – na SEO prispevek.

Kaj je SEO prispevek?

SEO prispevek je prispevek, ki je s tehniko optimizerjev iskalnikov napisan tako, da bo rangiran čim više na spletnih iskalnikih. Vsak spletni mojster se danes zaveda, da so kvalitetni SEO prispevki bistvenega pomena za uspešno optimizacijo spletne strani za spletne iskalnike. Kvalitete besedil na spletni strani se v zadnjem času vse bolj poudarja, saj tehnologija spletnih iskalnikov že zna razbrati, kakšno je besedilo.

Nekaj predlogov za dober SEO prispevek

1. Ključna beseda ali ključne besede že v naslovu

Ko spletni iskalnik prebere vašo spletno stran, predpostavlja, da so prve zapisane besede najpomembnejše. Zaradi tega je naslov najbolj pomemben pri pisanju SEO prispevka.

Primer: če pišete o neplodnosti, naj se začne naslov prispevka s to ključno besedo. V nadaljevanju naj ima tudi uvodno besedilo na začetku to isto ključno besedo. Gostota ključnih besed v celotnem prispevku naj bo od 1,5% do 2% . Torej, če imate prispevek dolg 500 besed, potem naj se ključna beseda, v našem primeru »neplodnost«, pojavlja od  7 do 10 krat.

Tudi fotografija, ki jo dodate k prispevku naj ima v naslovu (ne v opisu) ključno besedo. Se pravi fotografija, ki jo dodamo k našemu prispevku naj ima v naslovu ključno besedo »neplodnost«.

2. Označbe

Spletna stran ima opcijo označevanja (angl. tag). Ne samo, da brskalnik prepozna označbe, tudi vaši bralci se bodo lažje znašli na spletni strani, saj bo le-ta bolj urejen. Svetujemo vam, da prispevek uredite z označbami (poimenujte jih po ključnih besedah), vendar pri tem ne pretiravate, saj Google prepozna prekomerno označevanje in vas lahko “kaznuje”.

3. Google Trendi

Verjamem, da se sprašujete, katere ključne besede izbrati, katere so najbolj iskane; če ste v dvomih, kateri izraz bo za vaš članek najboljši, se lahko po pomoč obrnete na orodje Google Trendi, ki primerja popularnost iskanih besed in izrazov

4. Ne pozabimo vključiti tudi vse elemente dobrega prispevka.


Deli:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.