Vijolica – drobna lepotička, ki diši po zdravju.

Irena S. Trojar

Živjo! Sem Irena in sem mama, žena, hči, prijateljica ... Ženska mnogih vlog pravzaprav in v vseh neizmerno uživam, saj me vsaka izmed njih izpolnjuje. Ena izmed njih je tudi pisanje. Druga kuhanje. Rada sem v stiku z naravo in samo seboj. In takšni so tudi moji prispevki.Berete me pa lahko tudi na FB profilu Irena piše.

Morda ti bo všeč tudi...

3 komentarji

 1. kr ena pravi:

  Glede sirupa dve vprašanji:
  – ali torej potrebujemo od 3 do 4 litre vijolic?
  – kaj storimo s precejenimi cvetovi, za kaj jih uporabimo?
  Hvala za odg.
  ————-
  Sirup dišeče vijolice – priprava

  1 liter cvetja poparimo z 1 litrom vrele vode, premešamo z leseno kuhalnico in pustimo namočeno 10 ur. Odcedimo in vodo, ki smo jo odcedili ponovno zavremo in z njo poparimo nov, svež liter cvetov vijolice. Cvetov, ki smo jih precedili ne zavržemo, ampak jih shranimo. Ta postopek ponovimo nekje 3 do 4 krat. Večkrat, bolje bo. Na koncu iz cvetja iztisnemo sok, ga pogrejemo, malo ohladimo in mu dodamo toliko medu, da dobimo sirupu podobno zmes.

 2. Irena S. Trojar pravi:

  Tako je, po receptu, ki ga imam sama (p. Simon Ašič), potrebujemo tolikšno količino vijolic. In ja, vsakič znova poparimo sveže cvetove. Torej, potrebujemo 3x 1l cvetov. Nekateri dajejo tudi manjšo količino. Različni recepti so različni, vse od 1 pesti pa do nekje 500 gramov. Nekateri tudi postopek ponovijo le enkrat. Koliko gramov nanese 1 liter vijolic vam ne znam povedati, saj jih nikoli ne tehtam (sama jih nabiram kar v merilno merico – tisto za tekočino).
  Kar se pa precejenih cvetov tiče, pa piše, da iz cvetja iztisnemo morebitni preostali sok. Nato ga zmešamo z vodo, v kateri so se prekuhavale vijolice, pogrejemo in zmešamo z medom. Upam, da sem odgovorila na vprašanje. Lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.