Deodorant – življenje brez njega NE smrdi!

18 komentarjev

  1. Mateja Marin pravi:

    Preizkusila in edini deodorant, ki res deluje 🙂

  2. Nina Jesih pravi:

    Tudi pri meni je edina stvar, ki res deluje. Dodala sem pa še jedilni škrob zraven. Kar se pa eteričnih olj tiče, se mi pa zdi, da avtorica kar malo straši ljudi (še posebno tiste bolj nepodkovane). Če se kupi res kvalitetno olje, ni razloga za strah, še posebno, če se ga dozira v predpisanih količinah. Jaz v svoj deodorant dam čajevec in sivko in nenormalno lepo diši in pomaga zraven. 🙂

  3. Urška pravi:

    Mene pa zanima, kje kupujete eterično olje? A je ok recimo tisto iz DMa ali Mullerja?
    Še nekaj – upam da tudi rumenih madežev na oblačilih ne pušča tale??

    Sicer pa že nekaj mesecev delam domači pralni prašek in sem navdušena! 😉

    • Anja Longyka pravi:

      Jaz kupujem v kalčku ali v kakšni drugi eko trgovini. Tam imajo gotovo dobro robo. Za muller in dm pa ne vem, kakšno imajo.
      Deodorant po tem receptu ne pušča madežev na oblačilih. 😉
      Me pa zanima nekaj drugega – koliko časa v kopalnici smrdi po kisu ob uporabi domačega pralnega praška? 🙂

      • Saša pravi:

        Zakaj bi smrdelo po kisu? Na liter pralnega gela pride cca 1 jušna žlica kisa in nima kaj smredt? Tudi če se uporablja kis kot mehčalec ne smrdi nič-saj je zaprt v flaši.

        • Anja Longyka pravi:

          Prijateljica uporablja in jim baje smrdi kopalnica pol, ker nimajo okna … Ko ga naliješ, ni več zaprt. Torej nič ne smrdi?

          • Zavita Pepita pravi:

            Uporabljam precej kisa pri pranju, tako za mehčanje vode kot namesto mehčalca, pa niti prostor niti perilo nikoli ne smrdi po kisu.
            Namesto deodoranta pa že dobro leto uporabljam sodo bikarbono in sem maksimalno zadovoljna!

      • Martina pravi:

        Nič ne smrdi. V prašek se ga ne daje, ker izniči efekt pranje (bazično-kislo). Uporablja se ga za izpiranje – nevtralizira ostanke praška in odstrani morebitne ostanke maščobe iz mila, da cunje ne smrdijo. Če te moti vonj ob sami uporabi:
        – v steklenico kisa dodaš cca 20 kapljic eteričnega olja sivke, žličko alkohola (za emulzijo, da ti eterično olje ne plava na vrhu) in močno premešaš – malo izničiš vonj po kisu
        ali
        – Uporabiš citronsko kislino (razmerje 20g citronske na 5 litrov tople vode – da se lažje stopi). Ta varianta je brez vonja. Lahko pa prav tako dodaš eterična olja z malo alkohola.

    • Martina pravi:

      Običajno iherb – znamka Now foods. Najboljše razmerje cena/kvaliteta. Poceni poštnina.
      http://www.iherb.com/

  4. Andreja pravi:

    Kje lahko kupim to mini stekleno embalažo?

  5. Branka pravi:

    Sama ga dajem tudi pri pranje, ker osveži barve. Brava pa sem tudi, da poveča učinkovitost pranja.

  6. kat pravi:

    Pozdravljena, rada bi komentirala informacije, ki si jih tako prijazno delila z bralci in navedla resnične podatke o spojinah, ki so skoraj nepogrešljive v kozmetičnih izdelkih.

    Aluminij – povezan z razvojem raka na dojki in alzheimerjeve bolezni. RESNO?! aluminijeve spojine so že nekaj časa v naravni kozmetiki nezaželene zaradi ene same in edine kolikor toliko resne študije, ki pa se je žal pojavila v medijih in zato ljudje poznajo le to različico ”resnice” avtorja sta namreč trdila da sta odkrila da je v tumorskih celicah žensk z rakom na dojkah prisotnih več aluminijevih spojin kot običajno. Po burni medijski razpravi pa sta priznala, da nikakor nista želela povezati antiperspirantov z rakom na dojki, saj zato nista imela zadostnih dokazov. Prav tako je odbor SCCS (znanstveni odbor za varstvo potrošnikov – daleč najbolj pomembno strokovno telo za svetovanje glede uporabe sestavin na področju kozmetike) raziskoval to temo in ugotovil da zaenkrat ni NOBENIH dokazov, ki bi povezovali raka dojke in aluminijeve spojine. Aja pa še nekaj aluminijeve spojine imajo antiperspirantno in deodorantno delovanje in vse deodorante, ki vsebujejo aluminijeve spojine uvrščamo pod antiperspirante, ki pa imajo drugačno vlogo kot deodoranti in resnično upam, da razumeš razliko med temi izdelki.

    Parabeni (metil, etil, propil, benzil, butyl) – pridobljeni so iz toluena, strupenega petrokemičnega derivata. Toluene je strupen, če ga vdihnemo, pogoltnemo, in v stiku s kožo. Povezan je z neplodnostjo, prezgodnjo puberteto in prirojenimi napakami. Parabeni so sintetični konzervansi in rušijo hormonsko ravnovesje. Na telo delujejo podobno kot estrogen, ki vzpodbuja rast rakavih celic. Ja vsi vemo, da so parabeni naftni derivati in ja nafta je strupena za uživanje, ampak ali resnično misliš da je v kozmetičnih izdelkih prisoten tudi toluen če so prisotni parabeni????? Naj ti povem, da se v kozmetični industriji uporabljajo zelo prečiščene substance, ki NIKAKOR ne smejo vsebovati strupenih nečistoč. Res je, da parabeni so sintetični konzervansi ampak resnično upam, da nikogar nisi prepričala, da rušijo hormosko ravnovesje, ker to definitivno NE DRŽI. Parabeni kot konzervansi so v kozmetiki uporabni prav zaradi svojih lastnosti in to predvsem zato ker so NEREAKTIVNI, so zelo stabilne spojine, ki kože ne dražijo in skoznjo ne prehajajo. Če pa te še vedno skrbi vsebnost konzervansov v obliki parabenov prosim poglej uredbo EC 1223/2009 in sicer prilogo 5, kjer imaš navedeno največjo dovoljeno vsebnost konzervansov v kozmetičnih izdelkih. Koncentracija je izredno majhna.

    Propilen glikol – nevrotoksin, ki lahko povzroči poškodbe jeter in ledvic. V kozmetiki je uporabljan kot mehčalec structure izdelka, ljudje pa ga uživamo tudi kot dodatek v prehrani (zmrznjeni izdelki, sladoled). Majhne količine po podatkih FDA niso toksične, vendar nihče nikoli ne govori o tem, koliko izdelkov z majhnimi količinami propil glikola dnevno konzumiramo. Ne res je, majhne količine niso toksične, pa tudi malo večje količine ne. Zelo velike količine pa so toksične, po drugi strani pa ali veš da te tudi sol v velikih količinah lahko ubije? In kaj naj bi pomenilo mehčalec strukture izdelka???? Propilen glikol se uporablja kot vlažilec, to pomeni da vlaži kožo hkrati pa zagotavlja, da iz izdelka ne izhlapeva voda. Ja res grozovito, ne?

    Ftalati – hlapne tekočine, ki redčijo strukturo deodoranta. Povezani so s prirojenimi napakami in motijo hormonske receptorje. So dokazano rakotvorni, povzročajo raka na dojkah in na modih. Pri moških zmanjšujejo plodnost. Naj ti še enkrat povem, da se v kozmetiki ne uporablja nevarnih sestavih, ki bi škodovale zdravju. Ftalati so zelo široka skupina spojih in ja nekateri so rakotvorni, zagotovo pa ne vsi in zagotovo so tisti, ki se uporabljajo v kozmetiki zdravju nenevarni.

    Triklosan – konzervans, po FDA označen kot pesticid, njegova funkcija je razvonjevanje. Ubija vse bakterijsko življenje na območju pazduh. Je rakotvoren vpliva na delovanje mišic (tudi srca). Ja triklosan je konzervans, ki pa se lahko uporablja v koncentraciji do 0,3% upam, da ne misliš da ti bo taka koncentracija povzročila zastoj srca. Sploh pa niti ne veš ali prehaja skozi kožo. Zagotovo pa ne sme preiti v krvni obtok, saj kozmetični izdelki ne smejo imeti sistemskega učinka kar pomeni, da sestavine ne smejo prehajati v obtočila. Torej razen, če kreme ne poješ bo tvoje srce na varnem.

    Silica – draži kožo. Če vsebuje kristalni kremen, je rakotvorna. Veš zakaj draži kožo? Ker nase veže vodo, če je koža v bližini jo bo zagotovo tudi iz kože. Glede čistote sestavin se ne bi ponavljala. Je pa zagotovo dodan v tako majhnih količinah, da kože ne draži, tako kot so vse ostale sestavine, ki bi lahko dražile kožo dodane v majhnih količinah.

    Talc – rakotvoren, če vsebuje azbestiformna vlakna. Iz seznama sestavin na izdelkih je nemogoče vedeti, ali jih vsebuje. No s tem stavkom si me pa prav nasmejala. Smukec pa rakotvoren. Tu pa se res izraža veliko neznanje. Talc se v kozmetiki uporablja v velikih količinah tako, da če misliš, da je rakotvoren lahko vržeš v smeti vsa senčila, pudre in marsikaj drugega. Naj ti povem, da mora imeti vsak kozmetični izdelek narejeno poročilo o varnosti, preden gre lahko na trg in s tem poročilom preverijo tako toksičnost celotnega izdelka kot posameznih sestavin in verjemi, da bi sestavino neprimerne kakovosti torej v tem primeru talc z azbestiformnimi vlakni zagotovo potrdili kot neprimerno in izdelek zavrnili.

    Prosim te, da se naslednjič bolj informiraš o posameznih sestavinah in kozmetičnih izdelkih, saj take objave na žalost prebere vse preveč neinformiranih ljudi, ki ti slepo verjamejo, saj pišeš z zelo odločnimi izrazi, ki človeka hitro zavedejo.

  7. Tanja pravi:

    Pozdravljena,

    zanima me kje kupuješ kokosovo olje. Prosim za link 🙂
    Hvala

  8. Diana pravi:

    Pozdravljena,
    zanima me katero eterično olje se najboljše obnese in kateri vonj?
    Hvala,lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.